Flaget

Donghee Koo, Good Luck, 2022. Foto: Lau Lehrmann
Donghee Koo, Good Luck, 2022. Foto: Lau Lehrmann
Ditte Gantriis, Kjærlighed. Foto: Mikkel Kaldal.
Ditte Gantriis, Kjærlighed. Foto: Mikkel Kaldal.
Sophia Ioannou Gjerding, Rebreather: The wind as a drunk, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Sophia Ioannou Gjerding, Rebreather: The wind as a drunk, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Henrik Plenge Jakobsen, Stripes and Stripes, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Henrik Plenge Jakobsen, Stripes and Stripes, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Bodil Nielsen, Festlig teglrød, 2017.
Bodil Nielsen, Festlig teglrød, 2017.

Hvad forstår vi ved et flag?

Et flag er et signalgivende stykke stof. Et ladet objekt og ikon, der ofte bruges som symbol for politik, status, krig, fred, territorier, i forbindelse med geopolitik og sport, men også logo for diverse varemærker. Alle selvstændige lande har flag, men der er også flag - som for eksempel fristaden Christianias karakteristiske flag eller (uden sammenligning) ISIS-flaget –, der har ikonisk status, selvom de ikke repræsenterer nationalstater.

Flag produceret af kunstnere har en lang og interessant historie. Der er mange gode grunde til, hvorfor flag stadig er relevante at bearbejde og bruge indenfor kunstnerisk og æstetisk praksis. Flag-symbolet er flittigt brugt i kunsthistoriske værker. Ofte er de ladet med historie og betydning, nogle gange isoleret som Jasper Johns Flag (1954) eller David Hammons African-American Flag (1990). Andre gange er flaget indskrevet i en større politisk debat, eksempelvis Eugène Delacroix, La Liberté guidant le peuple (1830), Poul Gernes forslag til EF-flag (1972), Daniel Burens minimalistiske Les Guirlandes (1982) på Documenta 7 i Kassel eller Ai Weiweis flag i forbindelse med 70års jubilæet for Universal Declaration of Human Rights (2018).

Siden 2017 har Kunsthal Aarhus hvert år inviteret en kunstner til at producere et nyt flag og hejse det over Kunsthal Aarhus. Flagene er kommissioner på et år ad gangen. Det første flag blev skabt til Kunsthal Aarhus 100 års jubilæum af kunstneren Bodil Nielsen.

Donghee Koo, Good Luck, 2022

Til årets flag i Kunsthal Aarhus har den sydkoreanske kunstner Donghee Koo ladet sig inspirere af en kendt koreansk talisman. Symbolet for lykke og ønskeopfyldelse, hvorfor værkets titel passende er Good Luck.

Talismanden består af en kombination af kinesiske tegn, som stammer fra det nu fortidige blanding af koreansk og kinesisk skrift kaldet Hanja. Skriften er svær at aflæse som bogstaver. Donghee Koo var interesseret i talismandens dobbeltsidede kvaliteter af en skriftdel og en abstrakt del som en hieroglyf, hvor der i formen blandt andet fremtræder et reptil.

Kunstneren håber, at flaget kan være med til at bringe Kunsthallens gæster og forbipasserende godt held gennem 2022.

Ditte Gantriis, Kjærlighed, 2021

Hvor flag ofte signalerer nationalisme eller en særlig politik og stedsangivelse, har kunstneren Ditte Gantriis valgt at løsrive sit værk fra disse umiddelbare symbolværdier gennem et utraditionelt format og motiv: Flaget er vertikalt, frynset og prydet af en enkel blomst

Sophia Ioannou Gjerding, Rebreather: The wind as a drunk, 2020

Flaget i Kunsthal Aarhus Skulpturpark, Rebreather: The wind as a drunk, var en såkaldt vindpose

Henrik Plenge Jakobsen, Stripes and Stripes, 2019

I flagstangen over Kunsthal Aarhus vajede billedkunstner Henrik Plenge Jakobsens fane Stripes and Stripes i 2019

Bodil Nielsen, Festlig teglrød, 2017

Farven festlig teglrød prydede ydervæggen af bygningen i årene 1954 – 1969

Støttet af